Propolis

Když se řekne med, tak si každý, dokonce i malé děti představí sladkou zlatou tekutinu. Když se ale řekne propolis, tak málo kdo ví, o co se vlastně jedná. Propolis je dosti vzácná balzámovitá látka, kterou  nosí včely už přeměněnou z pryskyřice ve velmi malém množství. Propolis je sbírán třeba na pupenech stromů (topol, bříza, jíva, jeřáb, olše, buk, jilm, osika, smrk, jedle, borovice a další) a na dalších pryskyřičnatých místech stromu. Tato pryskyřice chrání strom před vnějšími nepříznivými vlivy. Včely ulamují pryskyřici kusadly, pryskyřici přetvoří na propolis tak, že k pryskyřici přidají výměšky svých žláz, přinesou jej do úlu, kde jím ostatní včely pomůžou sundat hrudky propolisu, který je ihned potahován. Slouží především jako dezinfekce. Řidkým propolisem jsou potahovány některé vnitřní části úlu, například stěny. Hustý propolis včely používají na tmelení otvorů, které při provozu úlu vznikají. Teplem, které si včely regulují svým svalovým třesem, se z propolisu uvolňují těkavé látky vytvářející ochrannou atmosféru, která brání rozvoji bakterií, virů, plísní a některých parazitů. Propolis využívají také na pokrytí vetřelce v úlu, který uhyne (myši, ještěrky, větší hmyz), je to tzv. mumifikace. Schopnost produkovat zvýšenou tvorbu tepla se nazývá termogeneze. Plodující včelstvo, což je od ledna do října má v úle teplotu 34-35 °C. V zimě je v zimujícím chomáči včel více než 10 °C. Vlastnosti propolisu vznikají podle tepla. V teple, který v úle je, je propolis lepivý a v zimě je zcela křehký. 

Odebrání propolisu 

Propolis se získává zpravidla dvěma způsoby. Z rámků a stěn. Největší vrstva propolisu je asi na horní straně louček od rámků. Je to vlastně taková izolace, aby nevznikala příliš velká mezera pod víkem úlu. Z rámků a stěn se získává seškrábnutím rozpěrákem, je ovšem chyba, když se do propolisu dostanou třísky z úlu, zbytky z mrtvolek včel a další nečistoty. Druhý způsob na odebrání propolisu se používá většinou tehdy, když se včelař přímo zaměří i na prodej propolisu, umožňuje totiž lepší odběr. Pod strop úlu se položí síť, které mají oka menší okolo 4 mm x 4 mm, které včely zatmelí. Zatmelená síť se umístí do mrazáku, aby propolis zkřehnul a umožnil tak vyloupnou propolis zlomením sítě přes hranu. Vlastnost, která se u odebírání používá je mechanická vlastnost zvaná tuhost, která se mění v závislostí na teplotu. Do 15 °C je propolis tvrdý a křehký, od 20 °C do 40 °C je lepivý a nad 40 °C je silně lepivý a gumový.

 

Složení propolisu

Propolis obsahuje mnoho přírodních pryskyřic, organických látek a stopových prvků, důležitých pro zdravý rozvoj organismu. Z toho vyplývají jeho účinky. Obsahuje především aromatické aldehydy, aromatické kyseliny a některé alkoholy těchto kyselin, flavony, flavonoly a také i neidentifikované látky. Propolis odebraný z úlu obsahuje celkem 60-50 % pryskyřice, 10-5 % silic a jiných látek, 13-12 % vosku, 5 % pylu a další příměsi. Proč nelze určit přesně složení propolisu je jasné, propolis vzniká pokaždé z jiných rostlin.

Účinky propolisu 

Propolis působí antibioticky, ale také zvyšuje obranné schopnosti organismu. Posiluje nervovou soustavu, vitalitu, obranyschopnost organismu, zlepšuje výživu jednotlivých orgánů. Je biologicky neškodný, v běžném používání netoxický. V léčitelství se používá preventivně i léčebně, třeba na chřipkové či herpetické viry. Propolis je protizánětlivý, ničící bakterie, tlumící citlivost a bolest, ničící plísně, rušící účinky některých jedů a bakteriálních toxinů, působící proti některým virům, brzdící růst bakterií, povzbuzující imunobiologický systém organismu, tlumící účinek škodlivého záření na organismus. 

Historie propolisu 

Propolis byl už využívaný v různých formách lidmi v dávných dobách. Římský historik Plinius popisuje propolis jako léčebný prostředek ve svém literárním díle "Historia naturalis". Propolis vznikl z řeckých slov pro (při obraně, nebo v obraně) a polis (město). Význam slova propolis je obrana úlu (před bakteriemi a mikroorganismy, atd.).

Je možná alergie na propolis?

Alergie na propolis je možná, většinou však výjimečně. Nežli na sebe aplikujeme propolisovou tinkturu, balzám, mast, nebo emulzi, tak je dobré si udělat zkoušku na to, jestli nejste na propolis alergičtí. Alergii rozpoznáme tak, že vetřeme do pokožky kapku propolisové tinktury na zápěstí z vnitřní strany. Tinkturu na ní necháme zaschnout. Toto však musíme udělat opakovaně, min 2 dny po sobě, protože alergie je reakce na opakované změny. Pokud tělo na tuto složku nijak nereaguje, např. zrudnutím pokožky či vytvořením pupínků, tak můžeme propolis bez ostychu užívat. 

Návod na zhotovení propolisové tinktury 

Propolis nejprve zmrazíme, abychom změnili jeho strukturu na křehkou. 30 g zmrzlého propolisu rozdrtíme na drobné kousky. Dáme je do 5 dcl čistého lihu (vodka nebo čistý lékárenský líh s více než 60% alkoholu, ale čím více % alkoholu, tak tím se propolis lépe rozpouští), do tmavé láhve. Dobře protřepeme a necháme 9 dní vyluhovat a každý den protřepeme. Na desátý den scedíme, přelijeme do tmavé láhve s uzavíratelným otvorem a máme hotovou propolisovou tinkturu. Cedíme přes sítko z umělé hmoty, nebo přes plátýnko - tekutina nesmí přijít do styku s kovem. Propolisová tinktura vypadá červenohnědě. Skladovat se musí v temnu, suchu, chladnu, v hermeticky uzavřené nádobě. 

Návod na zhotovení propolisové masti 

Ve vodní lázni se zhruba na teplotu 50 °C rozehřeje vepřové sádlo, nebo vazelína z lékárny, nebo olivový olej. Až tato látka vytvoří vhodnou konzistenci, tak do ni přidáme rozdrcený propolis. Poměr mezi sádlem či vazelínou a propolisem je 1:1, poměr mezi olejem a propolisem je 2 oleje:1 propolisu. Po rozmíchání tak, aby v masti nebyli hrudky, ještě za tepla scedíme plátýnkem.

Návod na zhotovení propolisové emulze 

Emulzi zhotovujeme především na kloktání nebo na vnitřní užívání. 3 kapky propolisové tinktury nakapeme do 8 ml vody, mléka, čaje, nebo medu. Po nakapání roztok dobře promícháme. 

95 NEMOCÍ, KTERÉ PROPOLIS UZDRAVUJE. 

názvy nemocí, dle začínajícího písmene: 

Afty

- drobné pupínky v dutině ústní potíráme propolisovou tinkturou několikrát denně nebo děláme výplachy do vymizení, jeden až dva dny. 

Akné

- drobné pupínky na pleti a pokožce mladých lidí vysušujeme tinkturou nebo kosmetickou vodou, nebo tinkturou ředěnou vodou. Vhodná je kombinace s ošetřováním mastí. 

Alergie

- před každým používáním propoIisu provádíme zkoušku na citlivost, stejně jako u ostatních bylinkových nebo kosmetických výrobků. 

Angína

- při onemocnění angínou se podává 1 kávová lžička propolisové tinktury ve skleničce vlažné vody nebo čaje 2 až 3krát denně. Zapařovací zábaly krku se mohou pokapat asi 30 kapkami tinktury, nebo použít suchý zábal a namazat krk nebo obklad masti. Vhodné je též kloktání: do skleničky vlažné vody dáme 1 lžičku tinktury. 

Artróza

- bolestivé onemocnění kloubů. Velmi účinné jsou masáže mastí nebo tinkturou v oblasti bolestivého kloubu nebo suché obklady s použitím masti, nebo vlhké zapařovací obklady s použitím tinktury. Vhodné je i vnitřní podávání tinktury 1 až 2krát denně 1 kávovou lžičku. 

Astma

-vnitřní podávání tinktury 1 až 2 krát denně 1 kávovou lžičku doplňujeme inhalací: Do hrnečku horké vody dáme 1 kávovou lžičku propolisové tinktury a výpary inhalujeme. Vhodný je též mastný obklad hrudníku - propolisová mast. 

Bércový vřed

- uzavřený, nebo tvořící se nekrvácející bércový vřed potíráme propolisovou mastí nebo tinkturou nebo tinkturou ředěnou vodou, nebo dáme obklad s propolisovou tinkturou. Vhodné je i podávání propolisové tinktury 1 až 2 krát denně 1 kávovou lžičku do skleničky vlažné vody nebo čaje. 

Bércový vřed otevřený

- do otevřeného vředu nedáváme žádné masti ani tinkturu. Okolí bércového vředu potíráme opatrně propolisovou mastí, nebo tinkturou. Vhodné je kombinovat jednou mast, jednou tinkturu. Podle charakteru onemocnění trvá i délka doby, než se bércový vřed uzavře, tedy i několik týdnů. Potom se poškozená pokožka i nadále ošetřuje propolisovou tinkturou a mastí. Vhodné je též podávání 1 kávové lžičky tinktury 1 až 2 krát denně. 

Bolesti hlavy

- bývají různého původu. Obyčejně pomáhají masáže krční páteře, obklady na zátylku, potírání spánků, dlouhodobé vnitřní podávání tinktury 1 až 3 krát denně 10 až 30 kapek propolisové tinktury ve skleničce vody nebo čaje. Propolis používáme i v období bez potíží, v nižších dávkách preventivně. 

Bolesti páteře

- velmi účinné Jsou opakované masáže mastí, nebo tinkturou v místě bolesti, nebo obklady suché s použitím tinktury. Vhodné je i vnitřní podávání tinktury 1 až 2 krát denně 1 kávovou lžičku. 

Bolesti v krku

- vhodné jsou zapařovací zábaly s použití propolisové tinktury, nebo suché zábaly s použitím propolisové masti, je možné kombinovat s kloktáním - do skleničky vlažné vody nebo bylinkového odvaru přidat 1 kávovou lžičku tinktury. Obyčejně se podává vnitřně 1 kávová lžička tinktury 1 až 2 krát denně. 

Bolesti zubů

- do bolavého zubu kápneme propolisovou tinkturu, nebo potíráme dásně a bolavý zub. Bolest obyčejně velmi rychle odezní, pokud se však bolest vrací i po opakovaném ošetření, je nutné vyhledat lékaře. 

Bradavice

- potíráme, nebo kapátkem tečkujeme okolo bradavic, necháme zaschnout a zalepíme na 1 hodinu denně po dva týdny. Nejvhodnější je rychloobvaz, ve kterém jsme vystřihli malý otvor, kterým bradavice není přikryta. Malé bradavičky stačí 1 krát denně ošetřit propolisem a přelepit prostřihnutým rychloobvazem, nebo náplastí - ponechat po 2 týdny. Podle potřeby obnovovat. Bradavice se mohou odstraňovat také tak, že se obloží malými kousky propolisu samotného nebo smíchaného s malým množstvím medu a přelepí se na dva až tři týdny. Podle potřeby obnovovat. Při výskytu velkého množství bradavic je velmi náročné ošetřovat jednu po druhé. Proto se vytipuje jedna bradavice, nemusí to být pravé matečná, nejlépe bradavice umístěná tak, aby její ošetření bylo dobře přístupné a eventuálně na místě nenápadném. Tato bradavice se ošetřuje kašovitou hmotou připravenou z medu a z jemného surového propolisu. Tuto kašičku obden nanášíme okolo bradavice a přelepujeme. Během 2 až 3 týdnů všechny ostatní bradavice postupné odpadnou, ta ošetřovaná odpadne jako poslední. Tímto způsobem se podaří odstranit i tvrdošíjné bradavice, které odolávají všemu ostatnímu. 

Cukrovka

- podává se l krát denně 1 kávová lžička tinktury samotné, nebo ve skleničce vlažné vody nebo čaje. Při tomto onemocnění je vhodné po dvou až třech týdnech užívání na 1 až 2 týdny vynechat. Hladina cukru v krvi postupné klesá. 

Cysty

- vhodné je v místě cysty potírat pokožku několikrát denně tinkturou nebo mastí a vnitřně používat tinkturu 1 až 2 krát denně 1 lžičku. 

Čelní a čelistní dutiny

- při zánětech dutin se inhalují páry - do hrnečku horké vody se přidá 1 kávová lžička propolisové tinktury. Okolí dutin Je možné potírat mastí, nebo tinkturou. Přitom dbáme na to, aby propolis nepřišel do blízkosti jemné pokožky očních víček nebo očí. Vnitřně se podává 1 kávová lžička 1 až 2 krát denně, obyčejně do hrnečku vlažného bylinkového čaje. 

Dětský ekzém

- nejčastěji se používá propolisová mast. Někdy je vhodné dosušování pokožky tinkturou, nebo kosmetickou vodou, nebo tinkturou ředěnou vodou. Obyčejně se ekzém znovu neobjevuje. Při ekzémech z podráždění se může znovu vyskytnout při novém podráždění. Propolis dobře pomáhá při dětském ekzému, atypickém aj. 

Drobná poranění

- použijeme-li hned propolis, vyhojí se poškozená pokožka bez jizvy. Tinktura může vyvolat pocit pálení, mast nesmí přijít do krvácející rány. 

Dutina ústní

- afty, zanícené dásně, bolavé zuby, bolesti v krku, spálený jazyk a jiné defekty, také opary, potíráme, nebo pokapáváme propolisovou tinkturou, nebo používáme sprej, nebo výplach tinkturou ředěnou vodou. Používání masti bývá méně výhodné, pouze některé opary se lépe vyhojí po použití masti. 

Dvanácterník

- při zánětech nebo vředech i starých používáme 2 až 3 krát denně 1 kávovou lžičku do skleničky vlažné vody, bylinkového čaje nebo vlažného mléka. Vždy hodinu před jídlem vypít. Vymizení potíží bývá překvapivě brzy. 

Ekzémy

- nejčastěji se používá propolisová mast. Někdy je vhodné dosušování pokožky tinkturou, nebo kosmetickou vodou, nebo tinkturou ředěnou vodou. Propolis dobře pomáhá u všech typů ekzémů a obyčejně se znovu neobjevují. Ekzémy z podráždění se mohou vyskytnout při novém podráždění. 

Hemeroidy

- nejčastěji se používá propolisová tinktura - 1 kávová lžička do skleničky vlažné vody, nebo 2 až 3 krát denně, nebo preventivně 1x denně. Postiženou tkáň je vhodné ošetřovat propolisovou mastí několikrát denně po důkladné hygieně. 

Hlasivkové potíže

- nejvhodnější je kloktání propolisové tinktury ředěné vodou, nebo použití spreje. Vnitřně se užívá 1 až 2 krát denně 1 kávová lžička tinktury ve skleničce vlažné vody, nebo čaje. Vhodné jsou i zapařovací zábaly s použitím tinktury, nebo suché zábaly s mastí. 

Hnisavá poranění

- okolí rány několikrát denně potíráme propolisovou tinkturou, později můžeme ošetřovat okolí rány mastí. Potíže velmi brzy vymizí. 

Horečka

- při horečnatých onemocněních se používá propolisová tinktura - 1 kávová lžička ve skleničce vody nebo čaje 2 až 3 krát denně. 

Horní cesty dýchací

- při slabších i silnějších onemocněních se používá propolisová tinktura vnitřně - 1 kávová lžička 2 krát denně, obden, nebo až 2x denně inhalace, používá se i mast do nosu i jako obklady. 

Chřipka

- při chřipkových onemocněních se používá hned na začátku 1 lžíce propolisové tinktury po 8 hodinách nejvýše 3 až 4 krát po sobě. Preventivně v období chřipek se používá 1 lžička 1-2 krát denně. Při rýmě se používá propolisová tinktura. Mast je vhodná i na ošetření odřeného nosu. 

Impotence

- bývá různého původu, obyčejné jako následek vnitřního onemocnění. K odstranění těchto potíží se obvykle používá 1 až 2 krát denně 1 kávová lžička propolisové tinktury ve skleničce vlažné vody nebo čaje. Je vhodné též užívání tinktury v odvaru saturejky a máty peprné v poměru 1:1, lžičku na 1 šálek. 

Interní onemocnění

- používá se vnitřně propolisová tinktura 2 až 3 krát denně - 1 kávová lžička ve skleničce vody nebo čaje. 

Jaterní neduhy

- používá se vnitřně propolisová tinktura 2 až 3 krát denně - 1 kávová lžička ve skleničce vody nebo bylinkového čaje. 

Jizvy a staré rány

- postižené místo omyjeme odvarem z řepíčku nebo měsíčku a ošetříme propolisovou tinkturou nebo zvláčníme mastí. Odstraní se otoky a rány se vyhojí. 

Kašel

- vnitřní užívání: 1 kávová lžička propolisové tinktury, inhalace: do hrnečku horké vody dáme 1 kávovou lžičku tinktury a výpary vdechujeme obden, nebo dvakrát denně. Kloktání: do skleničky vlažné vody dáme 1 kávovou lžičku tinktury a několikrát denně kloktáme. Obklady zapařovací na krk nebo hrudník - navlhčený obklad pokapeme asi 30 kapkami propolisové tinktury nejlépe na noc. Suchý obklad na krk nebo hrudník s použitím propolisové masti. Kašel obvykle odezní dříve, než stačíme aplikovat všechny možnosti léčení. 

Katar horních cest dýchacích

- postupujeme podobně jako u kašle, můžeme použít i mast do nosu při rýmě, nebo k potírání čela, krku, hrudníku. 

Kolika břišní

- obvykle se používá 1 až 2 krát po sobě 1 kávová lžička tinktury. Je možné i použití 1 polévkové lžíce tinktury, nejvýše 2 krát po dvou hodinách. Vždy je však vhodné vyhledat Iékaře. 

Kosmetické vady

- používá se propolisová tinktura pro ošetření malého defektu, nebo propolisová tinktura ředěná vodou ke každodennímu ošetřování, nebo kosmetická voda. Pro zvláčnění pleti se používá mast. 

Kožní onemocnění

- propolis se používá tam, kde ostatní léčba nezabírá. Tinktura vyvolává pocit pálení, proto ji používáme jen k ošetření malého kousku pokožky, nebo ředíme vodou. Kosmetická voda je vhodná k pravidelnému ošetřování. Mast používáme pro rychlejší vyhojení a zvláčnění pokožky. 

Kožní plísně

- propolisovou tinkturu používáme po dobu alespoň 3 týdnů. To je doba, po kterou je potřeba plísňové onemocnění ošetřovat, aby se původce nemocí dostatečně potlačil. Pro zvláčnění pokožky se může použít mast. Po třech týdnech každodenního používání je vhodné na týden přerušit a pokračovat ještě 2 až 3 krát po třech týdnech. Je-li na počátku pokožka popraskaná a pocit pálení je příliš silný, Je možné použít tinkturu ředěnou vodou alespoň 1:1, nebo tak aby na poškozené pokožce nepálila. Vhodná je i mast pro první, event. druhé ošetření. Nesmí však přijít do krvácející rány. Při plísni ošetříme propolisovým sprejem i obuv uvnitř. 

Krevní tlak kolísavý

- užívá se 1 až 2 krát denně 20 až 30 kapek podle potíží. Nízký: užívá se 20 kapek do skleničky vlažné vody, nebo bylinkového čaje ráno 1 hodinu před jídlem. Vysoký: 30 kapek na noc tinktury samotné, nebo ve skleničce vlažné vody, čaje, nebo bylinkového odvaru. 

Křeče v nohou

- křečovité stažení svalů končetin i ostatních svalů uvolníme potíráním propolisovou mastí, nebo tinkturou. Při častějším výskytu užíváme propolisovou tinkturu - 1 kávovou lžičku 1 až 2 krát denně. 

Křečové žíly

- lehce masírujeme postižená místa a okolí. Preventivně se užívá tinktura - 1 kávová lžička 1 až 2 krát denně. 

Kuří oka

- na noc potřeme tinkturou nebo mastí a přelepíme. Během několika dnů jdou odstranit. 

Ledviny

- vhodné jsou zábaly na noc zapařovací s tinkturou, nebo suché s použitím masti. Vnitřně se užívá tinktura 2krát denně - 1 kávovou lžičku ráno a večer 1 hodinu před jídlem. Obyčejně se užívá v čaji nebo v bylinkovém odvaru. 

Lupenka

- na lupenku nejčastěji používáme mast a tinkturu vnitřně. Při používání propolisu je zapotřebí velké trpělivosti a vyvarovat se jakéhokoliv podráždění, nebo oslabení organismu. Po několika týdnech nebo měsících obyčejně vymizí příznaky, někdy i celé onemocnění. 

Lupy

- zbytek propolisové tinktury, může se použít i kal zbylý na dně lahvičky, se nalije do menšího množství šamponu nebo kondicionéru. Už po prvním použití poznáme účinek.

Mandle - při onemocnění mandlí kloktáme propolisovou emulzi a následně ji také polykáme, nebo ji pozřeme společně s medem. 

Migréna

- v období klidu se používá tinktura preventivně 1 krát denně 10 kapek, při častějších potížích až 3 krát denně 20 kapek. Vhodné jsou i obklady spánku, týlu, nebo celého krku. 

Močové cesty, záněty, kameny

- používá se vnitřně propolisová tinktura 2 krát denně 1 kávová lžička ráno a večer, 1 hodinu před jídlem. Vhodné jsou i zábaly suché s použitím masti nebo zapařovací s použitím tinktury. Doplňujeme bylinkovými čaji. 

Mozková mrtvice

- užívá se propolisová tinktura 2 krát denně 1 kávová lžička a postižená část těla se masíruje několikrát denně mastí. Stačí též příležitostně potírat. 

Mozoly, ošlapky, otlaky

- potíráme tinkturou, nebo lépe mastí. 

Nadýmání

- nemáme-Ii možnost pohybu, potíráme oblast břicha tinkturou, nebo mastí a vnitřně užíváme 2 až 3 krát za den 1 kávovou lžičku tinktury samotné, ve vlažné vodě, nebo v bylinkovém čaji. 

Návaly v přechodu

- velmi dobře se osvědčilo v lidovém léčitelství používat 1 až 2 krát denně 1 kávovou lžičku tinktury samotné, nebo v bylinkovém čaji. Po dvou až třech týdnech užívání se na 1 až 2 týdny vynechá. 

Obranyschopnost organizmu

- užívá se preventivné 1 krát denně 10 kapek, v období chřipek, nebo jiného nebezpečí oslabení organismu až 2 krát denně 30 kapek. 

Oči - záněty spojivek

- odborná literatura uvádí, že se propolis nemá používat ani do očí, ani v blízkosti na jemné pokožce. Doporučuji tuto radu respektovat. 

Omrzliny

- ošetřujeme postupně. Teprve po řádném prokrvení poškozené tkáně potíráme tinkturou ředěnou vodou. Vhodnější je však prevence. Před odchodem do nepříznivého počasí ošetříme obličej, uši i končetiny propolisovou mastí, nebo tinkturou. Také nebezpečí prochladnutí se částečně sníží. 

Opary

- před výskytem potíráme přecitlivělé místo tinkturou. Pokud se již vytvořily puchýře, vysušujeme tinkturou. Doléčení provádíme mastí, případně dosušujeme tinkturou, nebo dáváme obklady tinktury ředěné vodou. 

Opařeniny

- co nejdříve polít, pokapat nebo potřít tinkturou, nebo přiložit obklady z tinktury. V dalším ošetřování používáme mast i tinkturu. Není-li při ruce tinktura, použijeme mast. 

Opilost

- opilého člověka přivedeme k sobě, když mu dáme vypít skleničku vody, do které jsme přidali 1 kávovou lžičku propolisové tinktury. Propolis nesnižuje hladinu alkoholu v krvi. 

Otoky nohou

- masírujeme nebo potíráme tinkturou nebo mastí, několikrát po sobě podle potřeby. Vhodné Je i podávání tinktury 1 až 2 krát denně kávovou lžičku. 

Ozařování

- pokožku v místě ozařování oplachujeme odvarem z měsíčku zahradního, do nějž jsme přidali 1 kávovou lžičku propolisové tinktury. Vhodné je I vnitřní podávání bylinkového čaje s 1 kávovou lžičkou tinktury ráno a večer. 

Padáni vlasů

- do šamponu nebo kondicionéru přidáme zbytek tinktury nebo kosmetické vody, nebo oplachujeme po umytí malým množstvím kosmetické vody. 

Paradontóza

- dásně potíráme propolisovou tinkturou několikrát denně, nebo provádíme výplachy propolisovou emulzí.

Plíseň nohou a ostatních částí těla

- propolisovou tinkturu používáme alespoň 3 týdny. To Je doba, po kterou je třeba plísňové onemocnění ošetřovat, aby se původce onemocnění dostatečně potlačil. Pro zvláčnění pokožky se může použít mast. Po třech týdnech každodenního používání je vhodné na týden přerušit a pokračovat 2 až 3 krát po třech týdnech. Ostatní viz kožní plísně. Při plísni nohou ošetříme propolisovým sprejem i obuv uvnitř. 

Pocení nohou

- snížíme na přijatelnou hranici propolisovou tinkturou, nebo mastí na noc. 

Popáleniny

- co nejdříve potřít, pokapat nebo polít tinkturou, nebo přiložit obklady z tinktury. Při dalším ošetřování používáme mast nebo tinkturu. 

Popraskané paty

- několikrát po sobě namazat propolisovou mastí. Nepoužíváme tinkturu. 

Poranění

- okolí rány potíráme tinkturou nebo mastí. Dbáme na to, aby tinktura ani mast nepřišla do krve, nebo krvácející rány. Propolis, který použijeme v okolí rány, tlumí bolest, chrání před tvorbou zánětů, podporuje rychlejší hojení. Tato první pomoc nenahradí lékařské ošetření. 

Poruchy krevního obrazu

- užívá se 30 kapek na noc. Po dvou až třech týdnech je vhodné užívání přerušit na 1 až 2 týdny. 

Posíleni organismu

- užívá se 1 až 2 krát denně 10 až 20 kapek tinktury. Při větší fyzické nebo psychické zátěži zvýšíme až na 30 kapek 2 krát denně. 

Prevence

- 10 kapek propolisové tinktury samotné nebo v bylinkovém čaji denně. 

Proleženiny

- potíráme tinkturou nejlépe ředěnou vodou, nebo dáváme obklady s tinkturou nebo mastí, nebo potíráme mastí několikrát denně. 

Prostatické potíže

- užívá se 3 krát denně 1 kávová lžička do skleničky vody, nebo vlažného bylinkového čaje. 

Průdušky

- při slabším i silnějším onemocnění se používá propolisová tinktura - 1 lžička 2 krát denně, obden, nebo až 2 krát denně, inhalace, případně zapařovací obklady s tinkturou, nebo suché obklady s použitím masti. 

Průjem

- ráno a večer nalačno se užívá propolisová tinktura 1 kávová lžička ve skleničce vlažné vody. 

První pomoc

- propolisovou tinkturu i mast Je vhodné mít stále při ruce, neboť se dá použít při všech náhlých příhodách, kromě očí. 

Přechod

- po dobu 1 roku před běžně očekávaným přechodem se užívá 10 kapek propolisové tinktury, po třech týdnech se doporučuje udělat týden přestávku. 

Psychická vyčerpanost

- užívá se 1 až 3 krát denně 10 až 20 kapek propolisové tinktury. 

Rakovina

- do odvaru měsíčku zahradního, případně dalších bylinek přidáme 1 kávovou lžičku propolisové tinktury. Užívá se ráno a večer nalačno, hodinu před jídlem. 

Revma

- bolestivé klouby a okolí potíráme, nebo masírujeme několikrát po sobě propolisovou tinkturou nebo mastí. Vhodné je i vnitřně podávat 2 krát denně 1 kávovou lžičku tinktury. 

Rýma

- nejčastěji se používá mast do nosu. Rýma obyčejně odezní po prvním nebo druhém použití. Nemáme-li mast, použijeme tinkturu ředěnou vodou tak, aby v nose nepálila. 

Slinivka břišní

- ráno a večer 1 kávovou lžičku do skleničky vlažné vody, nebo do bylinkového čaje hodinu před jídlem. 

Spánek

- užívá se 1 kávová lžička do skleničky vlažné vody večer po jídle. 

Sterilita

- 1 kávovou lžičku tinktury do skleničky vody ráno nebo večer. 

Stresové stavy

- užívá se 1 až 3 krát denně 10 až 20 kapek propolisové tinktury. 

Svědění pokožky

- podle potřeby několikrát po sobě potírat mastí nebo tinkturou po dobu asi dvou týdnů. 

Tlusté střevo - zánět

- užívá se tinktura 2 krát denně kávovou lžičku do skleničky vody nebo bylinkového čaje, vypít ráno a večer nalačno. 

Trojklaný nerv

- postiženou oblast 2 krát denně potírat tinkturou nebo mastí. 

Únava, bolesti svalů a kloubů z únavy

- několikrát denně potírat tinkturou nebo masírovat mastí. 

Uši

- ekzém, zánět středního ucha, zánět zevního zvukovodu - v těchto případech se pil potížích používá mast do zevního zvukovodu obden, nebo až 2 krát denně. Tinkturu nikdy nepoužíváme samotnou, ale vždy ředěnou vodou tak, aby nepálila, minimálně 1:1. 

Vlasy

- padání, třepení, svědění pokožky, lupy - do šamponu můžeme přidat na každé použití asi 20 kapek propoIisové tinktury, nebo po umytí vlasů splachujeme roztokem 1 kávové lžičky tinktury do skleničky vlažné vody, nebo přidáme 20 kapek tinktury do kondicionéru.

Vřed žaludeční a duodenální  - podáváme 3 krát denně hodinu před jídlem 20-30 kapek do medu. 

Zácpa

- pro upravení těchto zažívacích potíží se užívá 1 až 2 krát denně 1 kávová lžička tinktury ve skleničce vlažné vody, nebo bylinkového čaje. Po třech týdnech používání na 1 až 2 týdny přerušíme. 

Zánět horních cest dýchacích a průdušek 

- 3  krát denně 20-40 kapek propolisu do medu, nebo samostatně na lžičku. Propolis můžeme i inhalovat společně s horkou vodou, která se uvedla do varu, pod ručníkem. Do vody přidáváme lžičku propolisu. 

Zánět nosohltanu

- kloktáme propolisovou emulzi a následně ji také polykáme, nebo ji pozřeme společně s medem. 

Zánět sliznice žaludeční a duodenální

- podáváme 3 krát denně hodinu před jídlem 20-30 kapek do medu. 

Zánět dutiny ústní

- potírání tinkturou či výplachy emulzí propolisu 

Zápal plic

- po dohodě s lékařem se užívá tinktura 2 krát denně 1 lžička, dále můžeme inhalovat a dávat obklady s tinkturou, nebo mastí na hrudník. 

Zažívací potíže

- viz zácpa, průjem, nadýmání. 

Zuby

- viz bolesti zubů. Chceme-li zuby pěkné a odolné, kápneme na zubní pastu před čištěním 1 kapku propolisové tinktury. 

Žaludek

- při žaludečních potížích užíváme propolisovou tinkturu 2 až 3 krát denně - 20 kapek do skleničky vlažné vody nebo mléka vždy 1 hodinu před jídlem. Množství lze i zdvojnásobit. Podává se 1 měsíc, po přestávce možno pokračovat. Při přejedení podáme 1 kávovou lžičku tinktury s malým množstvím vody. 

Ženské potíže

- podle charakteru onemocnění, po poradě s lékařem, užíváme tinkturu - 1 kávovou lžičku 1 až 2 krát denně, obklady s tinkturou, nebo jen lehce potíráme bolestivou část. 

Žlučník

- užívá se tinktura - 2 krát denně 1 kávová lžička, po třech týdnech se přeruší na 1 až 2 týdny.