Adaptogenní rostliny

Ekonomická krize zasáhla velké procento lidí. Existují různé fígle, jak jí předejít. Zde vám nabízíme radu, jak zvýšit produkci medu. Když jsem se totiž dozvěděl o adaptogenních rostlinách, tak jsem si řekl, že to musím vyzkoušet. Adaptogenní rostliny mají velice podpůrné účinky nejen pro nás, ale i pro včely. Proto hodlám spustit projekt "Zkoumání vlivu adaptogenních rostlin na včelách". Je to projekt dlouhodobý a projeví se asi až v příští sezóně. Pokud by se však chtěl někdo o tuto problematiku zajímat hlouběji, tak pro vás máme nepostradatelné informace. 

"Zkoumání vlivu adaptogenních rostlin na včelách" 

Mezi vyzkoušené adaptogenní rostliny (harmonizátory) patří  Eluetorokok ostnitý, Rozchodnice růžová a Leuzea saflorová. Tyto rostliny ovlivňují biologické pochody uvnitř těla, tak aby se dostaly na vyváženou rovnováhu. Pomáhá tak například při stresu, chorobách CNS, nebo srdce. Mají spoustu dalších pozitivních přínosů. Každá rostlina je ještě zaměřená na něco jiného. Samotný harmonizátor je prospěšný pro větší výkon bez únavy a poškození. Velikou výhodou je, že se na nich nemůžeme stát závislými, čili nejsou to drogy. Rostlina obsahuje látky, které z ní většinou odebíráme z kořenů. 

Recept na tinkturu z kořenů: 

Extrakt se luhuje z kořenů odebraných v polovině září. Tyto rozdrcené kořeny, ať už sušené, nebo čerstvé, se nechají vyluhovat v 60% ethylalkoholu. Po scezení máme extrakt, který užíváme po dobu 14 dnů. Celý přípravek pak ještě musíme zředit s cukernou vodou, tak, aby v ní byl obsažen v 1-2%. Podáváme při krmení popř. podněcování včelstev. Výsledný efekt budeme teprve podrobněji zkoumat. Cizí zdroje uvádí, že může dojít k většímu výnosu medu až o 20%. Včely vylétávají i ve zhoršeném počasí. Doba výletu během dne se taktéž prodlužuje, a to znamená, že vylétávají dříve ráno a vracejí se později večer. Díky adaprogenům nejsou tolik náchylné na chlad. V dnešní situaci bychom mohli ještě vyzvednout odolnost vůči roztočům a nemocím. Včely jsou celkově odolnější. 

Pokud ještě váháte s použitím takto zázračných rostlin, tak neváhejte. Chemikálie, které se dávají do včelstev, jsou ještě horší, než adaptogeny. Léčiva jsou obsaženy například ve vosku, ale extrakt z rostliny vám může do vosku vštěpit jedině blahodárný účinek. Cenově jsou rostliny velice přijatelné. Na internetu je můžete zakoupit na těchto stránkách: 

ADAVO - Zahradnictví Velký Osek

Krakonošovo zahradnictví

Více odborných informací najdete na stránkách EKOHERBA.

Eleuterokok ostnitý

Rozchodnice růžová

Leuzea saflorová