Jak začít se včelařením?

Mnoho z vás, kteří si právě čtete tuto stránku, propadlo kouzlu včelařství. Pokud máte zájem stát se přáteli včelařství a dovědět se něco více, tak jste na té správné adrese. Nemusíte si ihned pořizovat včely, protože rychlé začátky končí rychlým koncem. Správný včelař, který chce včely správně chovat, zná teorii včelařství. Teorii o včelaření dostanete v mnoha knihovnách, nebo přímo v knihovně Českého svazu včelařství, která je zásobována hromadou literatury a také audio a video přehrávačů se včelařskou tématikou. V neposlední řadě pomáhá včelařům mít přehled o aktuálním dění časopis Včelařství, který můžete obdržet i vy, stanete-li se členy organizace ČSV, při zaregistrování na některých základních organizacích, přitom nemusíte mít žádná včelstva. Také je dobré se seznámit s nějakým ochotným včelařem, který vám pro začátek pomůže a řekne co a jak. Můžete také využít různých výukových kurzů či přednášek, které jsou v dnešní době financovány z rozpočtu EU, tím pádem nejsou zas tak drahé.

Alergie

Můžete si nastudovat teorii, i když jste alergičtí na včelí bodnutí, nelze však s alergií pracovat u včel. Není radno si zahrávat se životem, a proto, pokud si nejste jisti, se informovat u alergologa. Při použití všech ochranných pomůcek (kukla, kombinéza, rukavice) totiž nemůžete vyloučit včelí bodnutí. Otok však může vzniknout i u lidí ne příliš alergických, a to zejména ve vyšším věku nebo v části obličeje.

Zvažte to!

Pokud už znáte základy včelařství a víte, že nejste alergičtí na bodnutí, tak si musíte ještě položit několik otázek:

  • Mám vztah k přírodě a celému ekosystému?
  • Mám dostatek času?
  • Mám dostatek zájmu?
  • Mám cit a nadání?
  • Neodradí mě bodnutí?
  • Jsem ochoten zažít zklamání z malé produkce na začátku včelaření?
  • Neodradí mě ztráta včelstva?
  • Jsem ochoten zpočátku investovat do příslušenství a pomůcek?
  • Jsem ochoten být při své práci finančně podceněný?

Nákup

Dostali jste se sem vždy s odpovědí ANO? Pak můžete uvažovat dál. Mám si koupit úly a včely získat z oddělku nebo si pořídit včelstva a kolik? To, jestli si pořídíte úly nebo včelstva závisí především na vaší finanční ochotě. Včelstva jsou totiž několikanásobně dražší a pro převoz potřebujete veterinární potvrzení od Krajské veterinární správy. Ideální by bylo pořídit si úly a alespoň 2, nejvýše však 3 oddělky. Díky vaším teoretickým znalostem si včelstvo rozšíříte zakoupením matek a smetením dělnic do nového úlu, alespoň 3, nejvýše však 5 úlů. Získáte si tak ihned znalosti o rozšiřování včelstev, které budete v budoucnu potřebovat. Nečekejte však, že se vám hned vždy všechno podaří! Pořizovat si 1 úl a čekat, až se to nějak vyvrbí je začátečnická chyba. Jednak se vám nevyplatí manipulace a také můžete udělat ihned nějakou chybičku, díky které vám včelsvo uhyne. Může to být veliké zklamání a ke včelaření se už nemusíte vrátit, proto si pořiďte včelstev více, maximálně 5, ať to pro začátek utáhnete. Nečekejte však 100% výsledky, může to být také velké zklamání, ale člověk se přece vždycky učí, a když udělá někdy chybu, tak ji je třeba opravit.

Kdy a kde?

Nejvhodnější období pro nákup je jaro, protože ihned můžete prožívat vývoj včelstva. Pokud si pořídíte včely v zimě, tak se třeba můžete utlouct nervozitou, protože do včel, kromě odposlechu a hlídání stavu úlu, nesmíte ani ťuknout. Měli bychom si najít vhodné stanoviště, které by pro včely přineslo dostatečné množství pastvy. Na jaře by se na blízku měly vyskytovat rostliny s velkou produkcí pylu, který je důležitý pro rozvoj včelstva. Během celého roku by v okolí mělo být dostatku nektaru či medovice. Čím menší vzdálenost, tak tím je pro včely snadnější získat více produkce (nenalítají se tolik). Při nedostatku surovin si ale taky umí poradit, uletí až 6 km za zdrojem. Rozvoj včelstva je pak poněkud delší. Pro začátek se řiďte radou: "nic neuspěchat, akorát u včel udělat vše ve správné době". 

Typ úlů

Je až nutností mít všechny úly se stejnou rámkovou mírou. Když chceme někdy kombinovat rámky, tak si u více rámkových mír musíme lámat hlavu, jak ty rámky zkombinovat. Nejpoužívanější rámková míra je 39 cm x 24 cm. Existuje i řada dalších r.m., a také mnoho kombinací s vyššími a menšími rámky. Začátečník by si ale nijak neměl komplikovat život a zvolit si ověřený úl s ověřenou rámkovou mírou. Mezi ideální úl pro začátečníka patří úl nástavkový přístupný shora. Je důležité se nejprve naučit s takovýmto úlem zacházet teoreticky. Během praxe se určitě přesvědčíte, co vyhovuje vám a co vyhovuje včelám a určitě vše ještě několikrát předěláte. 

Pomůcky a příslušenství

Nelze se obejít bez řady pomůcek ve včelaření, které nejsou zrovna nijak levné. Je mnoho starých a končících včelařů, kteří vám pomůcky odprodají daleko levněji. Hodně z nich jsou ale už staré a možná i poškozené, mohou také přenášet nemoci, pokud byli nakaženy. Jmenujme si proto jednotlivé pomůcky a příslušenství, které si musíme chtě nechtě pořídit. Pokud budete v budoucnu plánovat i více stanovišť, tak musíte mít také vždy jednu sadu pro stanoviště, aby nedocházelo k přenosu nemocí. 

Ochrana 

Můžete si pořídit sebeklidnější včely od vyšlechtěné matky, vždy ale musíte brát v úvahu bodnutí. Každá včela vám může vletět do vlasů, což není moc příjemný pocit a věřte, že včela se v tom taky moc nevyžívá a má tendenci vás bodnout. Chráníme se proto kloboukem, kuklou či závojem. Jakmile včela spadne na zem, což je na denním pořádku, tak podle svého pudu šplhá nahoru po nohách, a až se vyšplhá výš, tak bodne. Pro takovéto případy se chráníme kombinézou, která je ve spod upnutá, aby nedošlo k vyšplhání včely pod oblečením, což taky nepatří k nejlepším zážitkům, i když vám to dodá do žil trošku adrenalinu. Kombinéza je bílé barvy, na kterou včela neútočí, protože žádný přirozený predátor bílou barvu nemá. Při manipulaci s rámky používáme včelařské rukavice, které nejsou naprosto nezbytné, protože když pracujeme s rukavicemi, tak také ztratíme cit v rukou a můžeme nějakou tu včelu rozmáčknout, která vydá takový puch, že na vás ostatní včely budou nalétávat a popichovat vás. 

Práce v úle

Pro práci v úle je důležité mít u sebe mnoho pomůcek, bez kterých se neobejdete. Je dobré mít tyto pomůcky v přenosné bedně pro snadnou manipulaci. V této bedně pak najdete rozpěrák, pro rozepření nástavků nebo rámků. Dýmák pro zklidnění včel (včely při kontaktu s kouřem začnou nasávat med, díky kterému se klidní). Troud, jako náplň do dýmáku, což je ztrouchnivělé dřevo nejčastěji z lípy, smrku a břízy. Smetáček pro ometení včel z rámků. Kleště pro rozevření rámků při silném zatmelení. Clips nebo klícku na vychicení matky. Kladívko, nůžky, šroubovák, dláto, pro rozebrání či spravení úlu. Blok papíru, který je přímo umístěný v úle na zapsání změn a také psací potřeby stále u sebe. Pro sezónní práce jsou důležité podložky na měl. Sklenice (4 l) a víčka s 80 otvory na krmení. Barvu či samolepky nebo fix na matky pro označení nové matky v úle. Léčiva, jako je třeba Formidol (odparné desky kys. mravenčí) na léčení varroázy. 

Medobraní

Pro medobraní musíte mít především medomet pro oddělní medu z rámku pomocí odstředivé síly, který však lze vypůjčit u zkušeného včelaře. Pro rychlé odstranění včel z medníku je dobré mít včelí výkluz. Dále odvíčkovací talíř pro odkapání medu z rámku, který je na ním upevněn, vidličku pro odvíčkování plástve, cedník na oddělení nečistot a zbytku vosku od medu, který teče z medometu. Sklenice pro uskladnění a prodej a také etikety na sklenice pro snadný prodej.  

Práce s rámky

Rámky jsou důležitou součástí, kolem kterých se vše točí a běží. Na výrobu rámků potřebujeme především přířezy na rámky a bedničku na sbíjení rámků a také hřebíčky. Mezerníky, které jsou důležité pro dodržení odstupu rámků v úle, tzv. včelí mezery. Dále děrovač rámků pro vytvoření děr, kde se provleče nerezový drátek, který slouží na přidržení mezistěn. Tavící kolečko nebo trafo na přitavení mezistěn do drátku. Sirné knoty na vysíření rámků určených k uskladnění do beden či odebraných nástavků. Sirné knoty slouží ke zničení zavíječe, který ničí včelí dílo. Ukládají se k zapálení do vysířovací lampy, aby nedošlo k požáru. 

Stojí to za to? 

Kladete-li si teď otázku, jestli to stojí za to, učinit tolik námahy, pak mám jednoduchou odpověď. Není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet na vlastní kůži. Pocit ze včelaření je opravdu obrovský, ale ocení ho opravdu jen nadšenec. Finančně si včelaři v dnešní době vedou docela špatně, ale zas tak záporné to není. Musíte se snažit na výrobu co možná největšího spektra produktů: med, medovina, vosk, propolis, pyl, jed, mateří kašička, ovčelená voda nebo vzduch. Také se musíte snažit o co největší zpeněžení hlavního produktu, čili medu. Výrobou medoviny si můžete finančně přilepšit až o více než 200%. Legálně můžete ale medovinu bez povolení prodávat jen sami sobě, čili pro osobní spotřebu. Snažte se nepodceňovat a své úsilí prodávat za objektivní cenu. Cena medu by se měla pohybovat okolo 120 Kč/kg. Pokud si tuto cenu stanoví každý včelař, pak se včelařství stane aspoň trochu výdělečné, protože řada spotřebitelů se řídí především cenou, i když to není správný ukazatel.