Včely umírají

20.12.2009 15:14

Před časem se objevily zprávy o záhadně velkém množství vymírajících včelstev a také případné souvislosti s používáním mobilních telefonů. Když jsem si tyto zprávy pročítala, zaujalo mě, že nejvíce postižené jsou Spojené státy. Už slyším reakce typu - zase ten módní antiamerikanismus - ale klidně se do mě pusťte. Bohužel tento fenomén vymírání včel začíná postihovat i Evropu a zaslouží si pozornost. Je dobré si však všímat určitých paralel.

Teď k věci. Podle BBC je situace v USA je asi taková, že v 24 státech zmizela včelstva v rozsahu 50 až 90 procent. To už je docela velké číslo, vezmeme-li v potaz, že 80 procent rostlin je přímo nebo nepřímo závislých na opylení hmyzem – toto číslo jsem našla na stránkách včelařů. Pokud tedy o včely příjdeme, neuživíme se. Už teď máme problémy s hladem ve světě, které jsou řešitelné, ale neřešené efektivně. Co se stane, až se příroda obrátí proti nám ještě víc? 

Proč se nedivím, že USA přichází takovou měrou o včely? Není podivné, že k tomu dochází zrovna v zemi, kde je tak rozšířené pěstování geneticky modifikovaných rostlin? Rozhodla jsem se napsat na toto téma, protože po včerejším brouzdání internetem jsem náhodou zjistila, že nejsem jediná, koho tato souvislost napadla. Kdybych byla včela v USA, tak bych raději spáchala sebevraždu. A nejen včela. 

Podívejme se například na GM kukuřici (Bt kukuřice) – byl do ní vložen gen z půdní bakterie, který způsobí, že si rostlina produkuje toxin proti škůdcům, který je přítomný samozřejmě i v pylu. Proč by nezabíjel i včely? Vědci se domnívají, že díky tomuto toxinu vymírá i motýl monarcha stěhovavý. Dělali pokusy s umělou kontaminací pylem z Bt-kukuřice na listech rostliny klejichy, kterou se housenky motýla monarchy živí. Ty pak méně jedly, rostly a rychle umíraly. Po čtyřech dnech asi 44 procent v porovnání se skupinou, která neměla listy kontaminované. V ní housenky neumíraly. 

Je škoda, že ČR povolila pěstování této kukuřice, i když v Polsku a Maďarsku bylo zakázáno. V sázce je mnoho a zamořit si to málo, co ještě máme, není podle mého názoru dobrým krokem. V jednom dokumentu bylo uvedeno, že zkoušeli dát krávám na výběr mezi GM krmivem a klasikou – výsledek byl takový, že krávy GM krmivo očichaly, některé i ochutnaly, ale nakonec se tlačily u toho normálního. Jenže kolik krav má na výběr? Ani ostatní zvířata se na GM krmivo nehrnou – prasata, husy, myši, krysy – pokud si mohou vybrat. Příroda není hloupá. A dopady našich hokusů pokusů budou nejdříve vidět na menších organismech – třeba u včel. Krysy, kterým vnutili GM rajčata dopadly velice špatně. Někteří farmáři také uváděli, že se prasata krmená Bt-kukuřicí stávají neplodnými. 

Spotřebitelé si za chvíli – při vší té svobodě volby – nebudou moci vybrat, protože kontaminace pokračuje a i ti, co se snaží pěstovat bez modifikovaných semen, zápasí s větrnými mlýny. Stačí, když pořádně zafouká a máte to na svém poli. Proč se ještě divíme, že problémy a poruchy trávícího traktu narůstají takovým tempem. Stačí si přečíst něco o tom, jak reaguje tělo ostatních živočichů na GM. Samozřejmě to není jediná příčina tohoto problému. Jídlo ale hraje velkou roli a je dobře známo, že změny v zemědělství a potravinářském průmyslu již delší dobu přispívají ke špatnému zdravotnímu stavu. 

Na obalech mléka, masa či vajec si nepřečtete, jestli zvířata nebyla krmena něčím, co samo o sobě obsahuje toxin, který v trávícím traktu hmyzu po požití způsobuje nemalé potíže – často smrt. GM krmiva se používají a spotřebitel neví, nezajímá se a nechá se chlácholit tím, jak jsme to zase pokročili o kus dál. Svět, kde jsou všechna semena pod patentem několika firem a likvidují si dokonce automaticky škůdce, to je opravdu vyhlídka, při které se mi zvedá žaludek. Ty stejné firmy také hlásají, jak nám GMO vyřeší problémy s hladem ve světě – přestože víme, že není nedostatku jídla, jen vůle.

 

—————

Zpět


Anketa

Můžou za vymírání včel GMO?

Ano
(94)
12%

Ne
(714)
88%

Celkový počet hlasů: 808


Diskuze: Včely umírají

Datum: 29.04.2018

Vložil: kla

Titulek: uz ted

uz ted lide trpi pritomnosti glyfosatu v telech (nebo je to snad biogenni sloucenina?),
,
ne nemusime davat nekonecnou duveru PRESNYM ZAJMOVYM SKUPINAM,
(financni zajmy z obchodu s jedy a Gmo),
,neni to treba,
,problem je, zda staty a civilni lidska spolecenstvi budou jeste silne na boj s MOCENSKOU manipulaci ,urcitych financnich skupin, (monsanto apod),
ktere rozsevaji smrt, anebo svymi ciny, strategii a demagogickou retorikou, manipulacemi informaci, falsovanim vedy atd atd. zcela ignoruji eticke hodnoty, k nimz se lide vztahuji a vztahovali po tisicileti.
Meli by je proste odsoudit a zavrit, jako TRAVICE.
,
(spolecnost na vyrobu Gmo koupila celou vedeckou laborator, ktera drive zkoumala zdravi vcel, a potom jiz tato laborator proste svoje projekty zmenila tak, ze uz nic kritickeho ke Gmo vyzkoumat nemuze,,,,,,)
,
jestli tedy je jeste nejaka sance
pro boj etickych principu
proti moci penez, sobeckych zajmu a dehumanizovane lhostejnosti, vytvareni zbytecneho utrpeni pro lidi i ostatni organizmy na Zemi,?
,
ale jiste, tito lide nebudou zit na okraji, ani bez domova, s uctou se kazdy k nim priblizuje (protoze si ODPRACOVALI na svych pozicich v Gmo firmach a chem.tovarnach dost penez,
vypadaji jako HODNE SLUSNI obcane,
ale co po nich zustava, po jejich zivote?
Znicene zdravi a zivoty tisicu lidi a jinych tvoru,?
,
moderni lidstvo se zastituje vedou a poznanim, ale kdyz se rozhoduje,
nema to s poznanim a vedenim NIC SPOLECNEHO,
(veda je jen takovy plakat, kterym se spolecnost chlubi),
vedecka pravda, nebo hlubsi poznani VECI,
je ve spolecnosti pri jejim rozhodovani az docela hodne vzadu,
,
(ve vesnici kde bydlim, loni kvuli suchu zastavovali vodovod,
ale vsichni mistni sekaji pozemky nakratko, obden,
lide nemysli, a lide se nedivaji kolem sebe, aby prizpusobili sve jednani svemu poznani,,,,,)
, bohuzel
,

—————

Datum: 11.02.2014

Vložil: Tander

Titulek: GMO

Tak,jak Američané za studené váky prováděli genocidu idí po celé zeměkouli,tk dnes provádějí genocidu hmizu.Pořát jdou přez mrtvoly.

—————

Datum: 25.07.2011

Vložil: rimi

Titulek: gmo je blbe

https://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2009060042

—————

Datum: 31.12.2010

Vložil: Svatoslav Butora

Titulek: Včely umírají

Stačí se podívat na rozkvetlá pole s GMO řepkou olejnou, Bt kukuřicí, atd.... Kdysi tam bylo nesmírně moc veškerého hmyzu, samozřejmě i včel a motýlů. Úplně ta pole hlučely od zvuku křídel hmyzu. Dnes jsou tato pole tichá jako hřbitovy. Nelákají ani hospodářsky prospěšný hmyz, ani hospodářsky neprospěšný hmyz. Ohromné plochy na celé zeměkoluli jsou tímto vlivem GMO plodin postiženy. Dobře placeni "vědci" potvrdili nezávadnost GMO plodin, ale jejich potvrzení má hodnotu jejich platů... Důsledkem nedostatku potravy pro hmyz je jeho vymírání v důsledku hladu. Následkem tohoto vymírání hmyzu v důsledku vyhladovění, je vymírání celých řetězců živočichů, závislých na tomto potravinovém řetězci (kupř. i netopýři, ptáci, atd.)
Nemá smysl se zabývat, který konkrétní mikroorganizmus se vyskytuje v těle uhynulých včel. To jsou informace vedlejší. Stejně je možno se neefektivně zabývat, který mikroorganizmus je zodpovědný za smrt mrtvého člověka, nebo mrtvého zvířete... Tyto studie se vztahují jenom a jen na stadium mrtvol a mrtvolek organismů...Nevztahují se k živým jedincům. Tyto matoucí studie napomáhají rozšiřování GMO mrtvolných produktů. A nejnověji chtějí producenti těchto smrtonosných produktů "pomáhat" Africe...

—————

Datum: 21.12.2009

Vložil: GMO

Titulek: Včely

Nejdříve je potřeba vědět, že BT toxin v kukuřici je specifický proti hosenkám motýlů. Pokud je mi známo, včela motýl není. Má snad autorka jiné vědomosti ? Naopak pyl z GMO kukuřice může být pravděpodobně vynikajícím prostředkem v boji proti zavíječi - likvidátoru úlů. https://www.osel.cz/index.php?obsah=6&akce=showall&clanek=637&id_c=493
Nesnažme se vyvolávat hysterii na základě neznalostí.

—————

Datum: 05.01.2016

Vložil: eklein

Titulek: Re: Včely

toxin je toxin, jak můžete vědět, že působí jen proti housenkám motýlů? nesmysl!
A proč se proti škodnému hmyzu vymýšlejí další a další jedy, zamysleli jste se nad tím, kam to povede? Vždyť existuje mnoho přirozených predátorů každého nežádoucího hmyzu, to by se ale musel změnit systém hospodaření...

—————