Vánoční reportáž

18.12.2009 18:33

Vánoce si užijte, a pokud si chcete zpříjemnit vánoční atmosféru, tak si tu přečtěte a udělejte včelí a zároveň vánoční cukroví. Také se podívejte na netradiční pojetí mé oblíbené koledy Vondráši, Matóši.

Pikantní kapr s medem

Ingredience: 1 porcovaný kapr, 2 vaječné bílky, 2 lžíce medu, 4 dcl rajčatové šťávy, šťáva z 1 citrónu, 3dcl bílého vína, 2 lžičky sójové omáčky, 6 vlašských ořechů, 10 bobkových listů, trocha vody, pepř, sůl, oliv. olej

Postup: Kousky kapra pokapeme citr. šťávou, proložíme bobkovým listem a necháme odležet. Bílky usmažíme a nakrájíme na kousíčky. Na pánev dáme olej, trochu vody, sójovku a osmahneme kapra. Po usmažení maso vyjmeme a do výpeku vložíme zbylé suroviny. Vše dobře promícháme a ještě chvilku povaříme. Kapra pokládáme na talíř a přeléváme omáčkou.

Včelí úly

40 min

Nepečené cukroví ve tvaru včelých úlů z mletých ořechů, moučkového cukru, bílku a rumu, plněné máslovým krémem.

Nepečená hmota:

200 g     moučkového cukru

200 g     mletých ořechů

1 lžíce    rumu

1 ks        bílku

1 ks        balíček dětských piškotů

                formičky na úly

                Náplň (krém):

0,25 l     mléka

4 lžíce    vanilkového pudinku

100 g     másla

100 g     cukru

1 ks        žloutek

              rum

1. Mleté ořechy, moučkový cukr, rum a bílek zpracujeme ve hmotu

2. Formičky na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, aby se lépe vyklápěly a vždy kousek těsta pomocí konce vařečky vytvarujeme ve vosí hnízdo

3. Lžičkou naplníme krémem, přiklopíme piškotem a „úlek“ vyklopíme.

 Příprava krému:

Krém uvaříme z mléka a pudinku (recept najdete na obalu pudinku) a necháme jej vychladnout, máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem, potom pomalu vmícháme pudinkovou kaši.

Dobrou chuť a hezké vánoční zážitky.

Vondráši, Matóši 

 

 

 

—————

Zpět


Diskuze: Vánoční reportáž

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.