
Vánoční reportáž
18.12.2009 18:33Vánoce si užijte, a pokud si chcete zpříjemnit vánoční atmosféru, tak si tu přečtěte a udělejte včelí a zároveň vánoční cukroví. Také se podívejte na netradiční pojetí mé oblíbené koledy Vondráši, Matóši.
Pikantní kapr s medem
Ingredience: 1 porcovaný kapr, 2 vaječné bílky, 2 lžíce medu, 4 dcl rajčatové šťávy, šťáva z 1 citrónu, 3dcl bílého vína, 2 lžičky sójové omáčky, 6 vlašských ořechů, 10 bobkových listů, trocha vody, pepř, sůl, oliv. olej
Postup: Kousky kapra pokapeme citr. šťávou, proložíme bobkovým listem a necháme odležet. Bílky usmažíme a nakrájíme na kousíčky. Na pánev dáme olej, trochu vody, sójovku a osmahneme kapra. Po usmažení maso vyjmeme a do výpeku vložíme zbylé suroviny. Vše dobře promícháme a ještě chvilku povaříme. Kapra pokládáme na talíř a přeléváme omáčkou.
Včelí úly
40 min
Nepečené cukroví ve tvaru včelých úlů z mletých ořechů, moučkového cukru, bílku a rumu, plněné máslovým krémem.
Nepečená hmota:
200 g moučkového cukru
200 g mletých ořechů
1 lžíce rumu
1 ks bílku
1 ks balíček dětských piškotů
formičky na úly
Náplň (krém):
0,25 l mléka
4 lžíce vanilkového pudinku
100 g másla
100 g cukru
1 ks žloutek
rum
1. Mleté ořechy, moučkový cukr, rum a bílek zpracujeme ve hmotu
2. Formičky na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, aby se lépe vyklápěly a vždy kousek těsta pomocí konce vařečky vytvarujeme ve vosí hnízdo
3. Lžičkou naplníme krémem, přiklopíme piškotem a „úlek“ vyklopíme.
Příprava krému:
Krém uvaříme z mléka a pudinku (recept najdete na obalu pudinku) a necháme jej vychladnout, máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem, potom pomalu vmícháme pudinkovou kaši.
Dobrou chuť a hezké vánoční zážitky.
Vondráši, Matóši
—————
Diskuze: Vánoční reportáž
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.