Proces pastování medu

22.12.2009 14:44

Řepkový med

Z podmínek v minulých letech víme, že řepkového medu bude vždycky hodně. Zemědělci pěstují řepku nejen na margarín, ale i na bionaftu. Včelař pak může získat i více jak 50 kg řepkového medu ze silného včelstva. Nakupující však tento med moc v oblibě nemají a volí raději med medovicový. Kvalitní řepkový med pak končí ve výkupnách. Poslední dobou však i velice konzervativní včelaři přicházejí na metodu pastování.

Zpracování

Med zpracováváme při ideálním 18 % obsahu vody. V medárně pak pomocí odvíčkovačů, medometů a sít získáme kvalitní řepkový med. Takovýto med v 50 kg nádobě, nebo ve větší necháme několik dní vyčeřit při teplotě medárny na dřevěné podložce. Vytvořenou pěnu z povrchu odebereme. Až bude med zkalený, tak musíme začít s pastováním.

Pastování

Pastování je vyvolaná umělá krystalizace za pomocí pomůcek, při níž vznikají krystalky menší než 10 um. Takovéto krystalky nám připadají jako pasta s výtečnou chutí a vůní. Připravený med několikrát denně promícháváme. Míchat musíme pomalu, aby se do nádoby nedostal nadbytečný vzduch. Míchání provádíme pomůckami, které jsme si zakoupili v odborné včelařské prodejně. Variant nástrojů může být více, ve větším provozu se setkáváme i s mechanizovanými pastovači. Míchat přestáváme tehdy, když rýha, kterou vytvoříme na povrchu medu, pozvolna mizí. Proces krystalizace dojde přirozeným způsobem v naplněných sklenicích. Lze pastovat i starší, již zkrystalizovaný řepkový med, který rozpustíme ve vodní lázni při teplotě menší než 40oC. Přeji vám dobrou chuť a stálé zákazníky na výtečný pastovaný med.

—————

Zpět


Anketa

Vyrábíte pastovaný med?

Ano
(175)
74%

Ne
(63)
26%

Celkový počet hlasů: 238


Diskuze: Proces pastování medu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.