Od metodice k ekonomice

20.12.2009 15:49

Komentuji diskuzi Od metodice k ekonomice na Včelařské konferenci, aby si udělali obrázek ze života včelařů i ti, kterým se nechce číst úplné znění.

Diskuze na téma léčiva je vždy podmíněna osobním pocitem a zkušenostmi. Já osobně bych nejraději včely léčil pouze ekologickým způsobem, na který by podle mě měl někdo přispívat. Je fakt, že u nás je vytvořený dobrý systém léčení včel, ale léčivé prostředky asi nejsou to pravé ořechové a ve včelstvu a jejich produktech zůstanou.

Diskuze na téma výnosovost včelařství se většinou obrací do historie. Každý vzpomíná na minulá léta, jak se nám žilo a přitom nikdo nenalézá řešení, jak zvýšit výsledky ze včelařství v dnešní době. Proto lze mluvit o včelařích spíše jen jako zájmových, než výdělečných, i když žijí i profesionální včelaři, kteří jsou na trhu docela schopní. Nicméně já profesionální včelař nejsem, tak kdyby zde nějaký náhodou zabrousil, tak ať nám tu nechá komentář, jak se mu daří.

A jako komentář jednoho článku jsem vybral tento: od R. Polášek (83.208.54.27), 18. 12. 2009, cituji. "Dlouhodobě rentabilní včelaření asi bude dnes jen tehdy, když včelař využije nějakou místní nebo soukromou výhodu."

A to je podle mého názoru dobrý názor. Mohli bychom využít eko-včelaření, příspěvku za opylování, propagaci všech produktů, výrobu a prodej pomůcek, dotace, konání přednášek a exkurzí, jít do trhu, prodávat na netu a mnoho dalšího. Řekl bych snad přidružené výroby včelařství, aby se udrželo nad hranicí výnosnosti.

—————

Zpět


Anketa

Lze na včelařství zbohatnout?

Ano
(85)
66%

Ne
(43)
34%

Celkový počet hlasů: 128


Diskuze: Od metodice k ekonomice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.