Možné nápravy nedostatku financí

11.12.2009 17:28

Mnohdy vyostřená diskuze byla tentokrát na téma financování včelařství jako hobby a možnost dotací.

Včelařství je pro mnoho lidí koníček, čili proto se nabízí možnost srovnání s ostatními koníčky. Někdo zisk od včel nečeká a někdo je chová právě pro to. Je ale nutné si uvědomit, že například myslivci, či hasiči nečekají od svého zájmu žádný zisk, ba naopak do svého koníčku většinou peníze investují.

Ve včelařství vznikají produkty, které lze zpeněžit ku prospěchu včelaře. Tržní systém nám dává právo prodávat výrobky za libovolnou cenu. Pokud se najde v okolí vašeho bydliště včelař, který se dlouhodobě podceňuje a prodává med za nízkou cenu, tak si lidé zvyknou chodit pro med k němu a vás budou brát za kacíře, protože jste drazí. Tento mechanizmus u nás běžně funguje. Zabránit bychom tomu mohli akorát sepsáním kartelové smlouvy, která ale naopak absolutně popírá režim, ve kterém žijeme.

Někdo vidí spásu v dotacích, které údajně podporují opylování. Napsal jsem údajně schválně, protože nevím, koho dnes vytrhne 141 Kč za včelstvo. Tato dotace je pro mě směšná, když navštívím internetové včelařské obchody a srovnám si jejich ceny. Trvale udržitelné včelařství za tuto symbolickou cenu nevytvoříme. Stát by ale mohl pomoci v jiné oblasti, především k propagaci a produkci českých včelařů. Včelařství se v této době neudrží tím, že budou pobírat peníze od státu staří, zkušení včelaři, kteří včely jen tak neopustí. Měli by se především podporovat začínající včelaři dotačními programy, protože stávající včelaři brzy vymřou.

Po okomentování celého příspěvku přidám ještě svůj komentář k příspěvku od (e-mailem) napsaná dne 7. 12. 2009 cituji: 

"Důkladně jsem to prozkoumal a zírám. Z historie plateb za opylování je známo, že dříve platily JZD včelařům přímo, Po jejich rozpadu začátkem devadesátých let se podařilo ČSV ji získat ze státního rozpočtu na opylování planě rostoucích rostlin. V tu dobu Klausova vláda tvrdila , že platby za opylování zemědělských plodin si musí včelaři sjednat sami se zemědělci. Proto tam byla ta berlička s těmi planými rostlinami. Vůbec jsem nepostřehl, že účel dotace D1 byl o pár roků později změněn. Jak vidno, tak dnes se na nás mohou zemědělci jednoduše vybodnout. A když to vezmeme do důsledku, tak bychom jim asi museli včelstva i přistavit do pole protože za to máme zaplaceno."

Ano, dotace D1 je na opylování zemědělských plodin. Přijde mi nelogické, proč za zemědělce platí stát, když využívají služeb včelařů zemědělci. Osobně bych navrhoval, ať stát podporuje pouze začínající včelaře v rámci udržení včelařství a dlouhodobé včelaře ať podporují zemědělské subjekty. Tato podpora by mohla být povinná a přerozdělovaná spravedlivě, čili podle druhu pěstované rostliny a podle počtu a síly včelstev. Celý systém mi nyní přijde zastaralý a neefektivní. Podle mě však ČSV zaspala. Ideální by bylo vytvořit koncept, který by navrhoval určité změny, třeba takové, které jsem zde napsal.

—————

Zpět


Anketa

Jste spokojeni se současnou podporou oboru včelařství?

Ano
(106)
37%

Ne
(182)
63%

Celkový počet hlasů: 288


Diskuze: Možné nápravy nedostatku financí

Datum: 21.04.2015

Vložil: Karel Čížek

Titulek: zemědělci

Zemědělci se nám naopak odvděčují častými postřiky jedů, které včely zabíjí. Naopak abychom je hlídali a kontrolovali zda stříkají v době kdy mají a jestli nemíchají více postřiků dohromady.

—————

Datum: 16.06.2014

Vložil: Slávek

Titulek: dotace

Dotace do zemědělství (potažmo včelařům)
Smyslem dotací je podporovat vše smysluplné co "stát" nějak potřebuje. Proto si myslím, že podpora zemědělství je důležitá i proto, aby péče o půdní fond i vytvořila podmínky pro minimalizaci "ztrát" při "mimořádných" srážkách. Ale to je pouze jedna oblast široké problematiky přírody versus potraviny. Samozřejmě, že významným prvkem ovlivňujícím v konečné fázi i "množství produkce" jsou včely a včelařství - jako systém. Vzhledem k průměrnému věku včelařů si myslím, že podpora začínajícím včelařům by měla být základním kamenem pro toto "hobby" zejména proto, že ve včelařských potřebách trh vcelku funguje. Co se týče systému "zavedenému" u nás a v zahraničí. Je to vše o odborné posouzení všech možných dopadů.

—————

Datum: 08.06.2017

Vložil: Vilík

Titulek: Re: dotace

Moje postřehy jsou tedy jiné. Co je to za péči o půdní fond bez živočišné výroby? Tuny jedů je nějaká péče? Půda bez humusu...
Zemědělec (elektrikář) co u nás vlastní 1200 hektarů zná pouze pšenici a řepku a už 25 let nezapřáhl pluh. To se podle mě taky neslučuje s udržením dešťových vod v krajině.
Obec zase nechala díky dotacím na "nezaměstnané" sekat trávu tak, že ani pampeliška nevykvete a jediný keř nezůstal ušetřen a o vzrostlých stromech se baví jako o nebezpečí, proto je vykáceli také. Potom není divu, že v době květu lípy se sjedou kočovní včelaři k blízkému lesíku kde jsem napočítal i 280 včelstev. Medníky však zůstávají prázdné. Zato pan starosta jezdí v největším BMW a pan zemědělec staví vlastní hotel, zatím co včelaři jen koukají jak se vyšroubovali ceny včelařských potřeb díky 50% dotacím.
Byl bych pro zrušení všech dotací a následné snížení daní.

—————

Datum: 19.12.2009

Vložil: Karel

Titulek: Nechápu

Nechápu, proč by stát měl podporovat finančně jen začínající včelaře. Co když chci chovat čmeláky, nebo včely samotářky. A nebo kočky. :-)

Jestli stát potřebuje včelaře, tak ať vytvoří systém, že se mladému včelaři vyplatí do včel investovat a nemusí se bát, že mu to za rok spálí, protože si jeho včely do nových úlů přinesly odněkud mor. A ten úl, kde to vzniklo, se málokdy dohledává.

Více na zajímavém blogu: https://fcelar.blogspot.com/2009/08/mor-vceliho-plodu-v-cr-v-roce-2009.html

—————

Datum: 27.12.2009

Vložil: Michal

Titulek: Re: Nechápu

No to by se dalo přenést na veškeré podnikání v ČR.Když začínáte podnikat,nedostanete od státu vůbec nic a to Vás stát potřebuje, byť si to nechce přiznat. Stát nikoho nepodpoří.Naopak spíš každého obere.To je myslím jasné každému kdo žije v ČR/i jinde/
Co se týče moru plodu jsem toho názoru,že se nejedná o záležitost nějakého ohniska,nýbrž se latentně vyskytuje v běžně ve včelstvech.Je to jako s chřipkou.Jste-li oslabeni chytnete ji.Miliardy výtrusů hub,plísní,bakterií či virů letájí vzduchem a jen na vhodném místě se uchytí.

—————

Datum: 21.12.2010

Vložil: To je fuk

Titulek: K tomu včelímu moru

1. Před lety jsem si kdesi koupil med ve sklenici a ta mi upadla a rozbila se. Pochopitelně celé to skončilo v popelnici - a od tuď to putovalo na smetiště. Po letech mi došlo, když jsem se začal zajímat o včelařství, že pokud to byl med dovezený třeba z Číny, mohl být kontaminovaný sporami moru včelího plodu... včelky, když v létě slídí, to mohly snadno vyslídit a natahat si to do úlu... 2. Mám za to, že třeba v sousedním Německu včelař nemá za povinnost zlikvidovat celé včelstvo, pouze plod, a včelstvo přesune do jiného úlu a dá mu na několik dní speciální dietu. A zdá se, že to pro zničení MVP stačí... Pokud ne, není to k nám z Německa daleko...

—————

Datum: 19.03.2011

Vložil: frantisek.kalda

Titulek: Re: Nechápu

taková myšlenka může napadnout jen omezemého člověka mladý včelař má tolik starostí jak pořídit vybavení na úkor mladé domácnsti to ale nemůže pochopit člověk co chová kočky

—————