Mikroklima v úle

13.03.2010 12:32

Včelař Honza Indra si dělá starosti s teplotou, vodou a vzduchem v úle, čili s mikroklimatem.»

Řekl bych, že na mikroklima v úle lidé v minulosti moc nehleděli. Změní se to snad po článku P. Holuba?» K tomu, abychom dokázali změnit své provozní metody, tak je potřebujeme nejprve pochopit.

Úpravu mikroklimatu můžeme provádět mnoha způsoby, ale ne otevřenou podložkou u zasíťovaného dna. Jakékoliv otvory ve dnu mimo česno včely rychle zatmelí. Nemají rády průvan.

Cirkulaci vzduchu v úlu si včely dokážou vytvořit samy. No, já to sám pociťuji, že i jedna včela má velikou sílu nad vzduchem, když na mě vane vzduch z její křídel. Třeba když to přeženu s kouřem, tak to včela docela dobře roztočí a stane se z ní větrák.

Pan M. Václavek tvrdí, že včely prošly evolucí a jsou přizpůsobené ke svému životu bez ohledu na okolí mimo zimní hrozen. Jak si to máme p. Václavku vysvětlit? Cituji: M. Václavek (93.99.204.43) --- 12. 3. 2010, Re: Mikroklima v úle vs. Včelaření s komíny:» "Průměrná spotřeba zásob v zimních měsících se udává od 1 do 2 kg za měsíc na včelstvo. To znamená, že každý den včely spotřebují zhruba 50 g medu a metabolicky vyprodukují 30 g vody. Pokud bychom toto zahrnuli do modelové situace v článku p. Holuba (MV 1/2010 str. 20), muselo by včelstvo kvůli dosažení vodního deficitu vydýchat určitě více jak 12,5 kg vzduchu každý den, což je naprosto nesmyslné číslo. Při dalších reálných teplotně-vlhkostně-spotřebních variantách by to bylo obdobné (mimo jiné viz Mollierův diagram na str. 19). Pro představu: takové množství vzduchu (12,5 kg) za celý den skoro nevydýchá ani člověk, natožpak poklidně zimující včelstvo, které během zimy vyprodukuje jen pár % energie odpovídající teplu vyprodukovaného člověkem za stejný čas." Včely si tak dokážou regulovat své životní podmínky v chumáči. To by pak vysvětlovalo to, že mikroklima v úle nebylo v minulosti pro včelaře tak důležité.

No a co poradit na závěr? Snad jenom, že doporučuji zkoušet. Někteří včelaři jsou pro očka v nástavcích a jiní tvrdí, že očka jsou zbytečná, protože včely je ihned zalepí. Ve stromu (v původním obydlí včel) také nebylo příliš otvorů a včely se s tím dokázaly vypořádat.

A ještě něco. Mou jednoducho dedukcí jsem zase na něco přišel. V zimě vzniká při konzumaci cukru (nebo medu) nadměrná vzdušná vlhkost, která může být vhodně odvětrána pomocí oček. Naopak na jaře a v létě, kdy včely potřebují vodu pro plod větrání pomocí oček nelze doporučit. Znesnadňujeme jím tak práci udržení vlhkosti, a proto některá včelstva v létě očka tmelí.

No a teď už nelze nic jiného doporučit, než to, že si můžete celou diskuzi přečíst na včelařské konferenci.»

—————

Zpět