Ostatní včelí produkty

Lidé i včelaři by si měli uvědomit, že místo se může využít i propolis, vosk, pyl, jed, mateří kašička, ozářená voda a ozářený vzduch. Nejen, že tyto produkty včelařům umožní využít včely v plné kráse a dojde tak k lepšímu zpeněžení celé námahy, ale tyto produkty poskytnou lidem ještě více zdraví a krásy.

Včelí vosk 

Včelí vosk vzniká z voskotvorných žláz na těle včel. Pomocí nohou si z těchto žláz odnímají voskové šupiny, které používají na stavbu včelího díla. Včelí dílo je složené z šestiúhelníků, ze kterých jsou vytvořené buňky, v nichž si uskladňují med, pyl a vyvíjí se zde včelí plod. Tyto voštiny se s pomocí varu vody rozpustí do podoby vosku. Vosk se vylisuje a vnikne z něj mezistěna, což je výlisek s předtištěným tvarem včelích buněk. Tyto mezistěny se dají koupit ve včelařských potřebách nebo si je včelař může vyměnit ve specializovaných firmách za poplatek. Mezistěn je následně více, než se umisťuje do úlu a proto si může dovolit z vosku vyrobit svíčky a prodat je. Není nad prožitek z vůně takovéto přírodní, léčivé, včelí svíčky v místnosti. Včelí vosk je produkt vyráběný mladuškami, čili mladými dělnicemi. Vosk se jím utváří ve voskotvorných žlázách, ze kterých si odhrnou svou nohou voskové šupinky. Tyto šupinky jsou následně kusadly ukládány na  mezistěnu. S touto mezistěnou a se včelím voskem se dá dále pracovat třeba při výrobě svíček. Vosk, který vytvoří včely je bílý. Při styku se vzduchem však tmavne a dostává žlutou podobu. Čím déle necháme tuto mezistěnu v úle, tak tím bude tmavší, až černá. Teplota tavení vosku se nachází přibližně na 65 °C. Na výrobu 1 kg vosku je zapotřebí 1 250 000 šupinek, které včely hromadí do šestibokých buněk. Včelí vosk hoří pomalu a jeho aroma je opravdu úžasné.

 

Získání vosku 

Ze včelstev se odebírají staré tmavé plásty, které se vyměňují se specializovanými prodejnami. Na výměnu se buďto může použít voští, čili vyřezané dílo z rámku, nebo roztavený vosk. Vosk se taví ve vodě. Následně je vhodné přidat do vosku kyselinu sírovou, která z černého vosku udělá zase vosk žlutý a přitom ho nijak nepoškodí. 

Využití vosku 

Z vosku se vyrábí především svíčky. Tyto svíčky můžeme rozdělit do jednotlivých kategorií. 

  •     vinuté svíčky 

Na výrobu vinutých svíček si obstaráme mezistěny z obchodu včelařských potřeb. Nesmíme zapomenout také na knot. Při zvýšené teplotě vosku, asi na 30 °C pomocí fénu rolujeme knot do mezistěny. Následně si můžeme svíčku vyzdobit třeba vykrajováním okrasných tvarů. 

  •     lité svíčky 

Lité svíčky si připravíme roztavením mezistěny v plechovce a nalitím do formy s knotem k dostání ve včelařských potřebách. Po pár minutách se svíčky zchladí, a tak je vyjmeme z formy. 

  •     smáčené svíčky 

Asi nejméně používaná výroba smáčených svíček je velice jednoduchá. Do vyšší nádoby s roztaveným voskem namáčíme několikrát provázek. První namočení knotu prodlužte asi na půl minuty. V dalším namáčení ho v rychlosti ponoříme do vosku a ihned ho vyndáme. Necháme ho chvíli okapat a takto pokračujeme až do námi požadované, vhodné velikosti svíčky. 

Pyl

Pyl včely sbírají na prašnících samčích rostlin. Sbírají jej zvláštním kymácivým pohybem na květu, když jej jakoby nabalují na své tělo pomocí svých chlupů, na kterých pyl ulpívá. Pyl pak včela shromažďuje na pylové rousky, které se nachází na zadních končetinách včely. Pyl je pak strhnut v úle kusadly druhých včel a uložen do buněk vždy poblíž včelího plodu, protože je důležitý pro výkrm larev. Pyl v buňkách je uložen pod medem, aby se nezkazil a aby se zkonzervoval. Včelař může odebírat jednak pyl rouskovaný a pyl vypichovaný. Rouskovaný pyl je sbírán pylochytem, který je umístěný před česnem úlu. Pylochyt je vybaven síťkou, přes kterou včely projdou a část pylu propadává na dno. Musí být ale každodenně odebírán, aby byl uskladněn a aby nepodlehl plísním ve venkovních prostorách před úlem. Druhým způsobem odebírání pylu je tzv. vypichování ze včelích buněk, kdy se pomocí jednoduchého nástroje pyl vypichuje. Včelař však nemůže pyl odebírat, jestli je ho v úle málo, protože matka by omezila plodování a včelstvo by tak dosáhlo menší síly. Pyl se pak nejčastěji míchá do medu, kde je obsažen asi v 1%. Tento med s přídavkem pylu je tak pochopitelně dražší a zdravější. Doporučuje se na stres a na rekonvalescenci po mozkových příhodách, pro těhotné ženy a pro všechny co mají zatížené ledviny. Je také vhodný pro pylové alergiky, protože se díky nízkému množství pylu v medu stanou vůči pylu imunní. V tomto případě je však důležité častější užívání. 

Včelí jed 

Asi každý už okusil žihadlo. Bylo-li to žihadlo včelí, pak jí můžete jen poděkovat, nejste-li zrovna alergičtí na bodavý hmyz. Možná jste si to neuvědomili, ale včela do vás dostala velice prospěšné látky. Bohužel včela zemřela, protože bodavé ústrojí je zakončeno na konci háčky a je spojeno se zadečkem, který je při vpichu z těla včely vytáhnutý. Včela při ztrátě zadečku umírá ještě dlouho a pumpovací ústrojí, které je umístěno v zadečku ještě dlouho po vyjmutí zadečku z těla pumpuje do vpichu jed, proto je dobré co nejdříve žihadlo odejmout, pokud se však nechcete léčit třeba při bolesti kostí.

Mateří kašička 

Mateří kašičku produkují včely krmičky z hltanových žláz. Touto kašičkou krmí mladé larvy v menší míře a matky, které se v ní doslova koupou. Právě z matečníků, kde se vyvíjí matka je mateří kašička odebírána hadičkou. Má velice hořkou chuť a proto je vmíchána do medu. Příznivě ovlivňuje činnost srdce.

Ozářená voda a ozářený vzduch

Tyto produkty nejsou ještě zcela prozkoumané, a proto jsou předmětem výzkumu. Je naprosto jisté, že přítomnost u včel dodává energii a včelaře to naprosto nabíjí. Nejsou totiž prospěšné látky obsaženy pouze v hmatatelných produktech, ale také v tomto neprozkoumaném záření. Je dokázané, že ve včele se nachází velké množství magnetiských částic, magnetidů, které pomáhají včelám orientovat se v zemském magnetickém poli. Proto jsme se pokusili tento jev prokázat na vlastní kůži a opravdu. Zmagnetizovaná, nebo spíše ozářená voda změnila index lomu pro skrze ní prostupující světlo, změnila chuť. Výzkumy také prokázali rozpad molekulární struktury vody a uvolnění některých látek na dno vzorku, co jsme si bohužel nemohli ověřit. Ovčelená voda nám v našem případě pomohl na figurantovi snížit hladinu cukru, i když se cpal tučným jídlem a zázraku moc nevěřil. Tato voda také pomáhá při stresu, nervozitě, potlačí bolest hlavy, zmírní zažívací potíže a zácpu, upraví menstruační nepravidelnost a také zničí zánět močových cest. Zkuste oslovit včelaře, pokud máte s něčím potíže, ať vám uloží vodu v PET lahvích do stropu úlu, mimo kontakt včel, po dobu týdnu v létě a po dobu dvou týdnů v zimě.